Monday, May 10, 2010

Bantal Bucuk

About 2 months ago, puas mengodek2 mesin yang mama bagi pinjam. TQ Mama.. But still, jahitan tak lekat kat kain. Aiii... mesin yang rosak ke, kepala I yang rosak. Berhari-hari lamenye mencuba dan ade gak a few people yg tolong cubekan.. tak berjaya gak. My dream to learn using a sewing machine seems like plucking the stars from the sky. Cheewahhh.


Then I decided to repair the machine. Macam terel... Hantar kat kedai JP Doshi kat PJ. Tau pasal kedai dari google la. Kedai ni bagus sebab leh repair macam2 jenis sewing machine.

X kesah brand ape. Tak lah mahal RM45 je sebab xde tukar ape2 barang, cume repair timing yang lari.

My Mr Perfect dah tolong ambilkan mesin tu last Monday. Rasa macam nak meloncat, suke!!! At last, my new toy... ehhhh my new LOANNN toy. Dari hari tu lagi project terbengkalai taw... TQ dear. :)

So, Thursday last week was our replacement for Labour Day and I took the opportunity to make my first trial ever!! Sebelum tu nak citer mase kat sek men dulu masa Ekonomi Rumahtangga kan kite kene belajar menjahit. My first ERT project (tempat letak surat), cikgu yang buatkan dari mule sampai abih.. pas2 cikgu hang kat wall kononnye contoh jahitan terpilih la. My second ERT project (baju kurung - baju sahaja), next day nak hantar masih tak siap. Mesin sumer penuh (tak reti berebut + tak reti pasang), & member lain pon sibuk siapkan project masing-masing on the last day. I duduk je situ tunggu sumer orang sambil buat muke seposen & akhirnya bile bilik ERT hampir2 nak tutup sempat sorang member jahitkan baju I kejap. Baik tol hati die.. Huhu.. Rasanya macam Siti Farhana, tak pon Hilda tak pon Fieda yang tolong jahit. Anyway, mereka ni mmg baik hati.

Nasibb... Lepas tu rasanya macam benci btul la dengan menjahit-jahit ni. Macam... memang takkan teringin punyala nk menjahit. Hantar kedai lagi bagus. Huhu.. Tapi mmg slalu mende yang I rs cam 'sumpah aku tak nak buat' die akan jadi... 'aku nak buat! aku nak buat!'

Tret tet tet.. belasah je jahit terus sarung bantal even rasa cam x confident je.. Ehh boleh ke ni? Dah senget benget jahitannya... x kuasa I nk bukak balik you!. Macam tak jadi je ni.. Xpe teruskan jugak & tgk la kot2 jadi.

Akhirnya siap lah bantal kereta..


Yay!!!!!!!! Senget kat dalam.. tapi kat luar tak nampak kan. Huhu.. Nasib baekkk.
& rasa berbunga-bunga la jugak hati ni sebab dapat pasang zip. Hehe.. nampakkan bantal hasil jahitan tangan projek yang lepas. Baper lame simpan da... Rasanya boleh ke pakai mesin ni lame-lame cket.. Hehe..

Oh... Hari Jumaat lepas before tgk Iron Man 2 @ Midval GSC, makan kat Little Vietnam dulu. Saje je nak note kat sini, macam ok jugak masak kuey tiaw sup utk dinner. Macam masak mee maggi tak..

4 comments:

Emmelly Hanafi said...

Weh..cun ar sarung bantal..huhu leh jahitkan aku nanti..kekekeke

Little Vietnam tuh halal x? Aku salu ajak cik abg tuh makan kt situ..dia salu takut...huhu

Farhana Abd Razak said...

Boleh... kalau dah ade bantal, just bagi kain. Tp senget benget gua x jamin..


Hehe.. standard asal tgk org pakai tudung makan kat c2.

dex said...

bravo2 on the bantal project!

Farhana Abd Razak said...

Thanks Mar..

 
design by Exotic Mommie Illustraion By DaPina